Val i Algeriet och våldet fortsätter

I Algeriet mördade islamiska extremister natten till torsdag 23 människor i en by 20 mil väster om huvudstaden Alger, uppger regeringen. Samtidigt hålls det på torsdagen parlamentsval. Men efter ett tio år långt inbördeskrig och en allt värre fattigdom är hoppet om en förändring nästan obefintligt.
Arbetslösheten är över 30 procent och i huvudstaden Alger finns inget dricksvatten. Algerborna vaktar vattenkranarna dag och natt för att kunna samla upp de skvättar som då och då pressas fram ur ledningarna. Torsdagens parlamentsval äger rum 40 år efter efter det att Algeriet befriades från franskt styre, men efter 40 års självständighet är alltså inte ens tillgång till vatten en självklar rättighet för landets invånare. Trots det väntas FLN, det parti som många anser är skyldigt till dagens misär, bli valets stora segrare. FLN styrde Algeriet efter självständigheten och var länge det enda tillåtna partiet i landet, men när flerpartival skulle hållas för första gången i december 1991 så sveptes FLN åt sidan av de radikala islamisterna med partibeteckningen FIS. Den islamska oppositionen röstades fram av besvikna unga, men valet stoppades av den dåvarande regimen och det blev upptakten till ett inbördeskrig som ännu inte har avslutats, och där över 100 000 människor har dödats. Numera är FIS upplöst, tre andra islamska partier ställer upp i torsdagens parlamentsval, men det gamla diktaturpartiet FLN kan komma att få lika många röster som de tre tillsammans. FLN leds idag av en advokat, han har reformerat partiet, rensat ut det gamla gardet och i stället tagit in fler kvinnor och yngre i partiet. FLN står numera för förnyelse i Algeriet
Ingmarie Froman, Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".