Två av tre muslimska föreningar vill bygga moské.

Svårt få igenom moskébygge

Två av tre muslimska samfund skulle vilja bygga egna moskéer. Men motstånd från kommuner, protester från grannar och brist på pengar gör dock att de flesta mosképrojekt aldrig genomförs visar Ekots granskning.

Idag får svenska muslimer be och utöva sin tro i källarlokaler och undangömda kontor. Mohamed Abshir är böneledare i islamiskt kulturcenter i Rinkeby i norra Stockholm och där har man tröttnat på att samlas i en trång källarlokal.

– Vi ber i källaren. Vi vill gärna ut till en moské, säger han.

Företräder 80 000 muslimer
Mohamed Abshir leder bönen i en liten källarlokal, med bara en ingång. Hyresvärden har sagt upp kontraktet för att lokalen är brandfarlig. Idag har många muslimska samfund liknande problem.

Av 100 muslimska föreningar som Ekot ringt upp vill 67 bygga en egen moské. Föreningarna företräder cirka 80 000 muslimer.

Men processen går trögt, flera samfund får ingen tomt att bygga på, protester från grannar försenar byggplanerna och många församlingar har brist på pengar.

Chokri Mensi som är ordförande i Husby islamiska kulturcenter i Stockholm, anser att samhället inte ser muslimernas behov.

– Det är det ingen som tänker på moskéer. Idag finns det andra grupperingar i samhället, muslimer för det mesta. Det är dags att tänka på dem, det saknas idag, säger Chokri Mensi.

Har inte lyssnat på muslimerna
Py Börjeson, socialdemokratiskt borgarråd för stadsbyggnad i Stockholm erkänner att de inte har lyssnat på muslimerna.

– Förmodligen har vi inte varit tillräckligt lyhörda.

Varför inte det?

– För att det inte har varit tillräckligt fokus på den här problematiken.

Men varför?

– Det kan jag inte svara på.

Att utöva sin tro i en källare är inte värdigt, säger flera företrädare för muslimska samfund som Ekot talat med. Om samfunden hade egna moskéer skulle de känna att deras tro var lika accepterad i samhället som andra religioner.

Ismail Abuhelal är imam i Islamiska förbundet i Växjö. Han tycker politikerna borde stödja moskébyggen.

– Jag tror ärligt talat att det finns mycket att vinna på att regeringen satsar lite mer på sådana här lokaler så att man inte behöver kallas källarfolk. Om man lyfte upp muslimerna lite så skulel alla tjäna på det, säger Ismail Abuhelal, imam i Växjö.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".