"Kronan kommer att stärkas ytterligare"

Den svenska kronan har haft en minst sagt skakig utveckling de senaste åren. Men på senare tid har kronan tagit revanch och stigit ordentligt framförallt mot dollarn. Och enligt en färsk analys från SEB Merchant Banking kommer kronan att fortsätta stärkas.
Det har varit tvära kast på valutamarknaden. För mindre än ett år sen fick man betala 11 kronor för en dollar. Nu räcker det med en knapp tia. Också kronans värde gentemot euron har åkt upp och ned, å om man ska tro Robert Bergqvist på SEB Merchant Banking så kommer kronan att stärkas ytterligare. - Konujunkturen kommer att stärkas, exportföretagen kommer att dra in mer exportvaluta till landet och dessutom har vi inte längre samma probelm med finansiella utflöden som tidigare, säger han. Finansiella utflöden är tillexempel när svenska pensionsfonder placerar pengar utomlands. Mindre utflöden och bättre fart i ekonomin ska alltså ge ytterligare styrka åt kronan. Men kronans värde mot euron påverkas också i stor utsträckning av hur det går i den aviserade folkomröstningen om EMU. Om det blir ett ja ska Sverige ganska omgående knyta kronan till euron. Starkare krona gör bland annat att det blir billigare att turista utomlands. Men svenskarna har inte riktigt hängt med i svängningarna. Undersökningar visar att vi i stor utsträckning väljer att stanna inom landets gränser i sommar. - När man som semestrande svensk funderar på kronan tittar man bakåt i tiden och förra året var kronan väldigt svag. Jag tror säkert att svenskarna kommer att ge sig ut och resa mer, men det blir först nästa år, säger Robert Bergqvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista