Barbro Holmberg.

"Debatten om flyktingpolitik onyanserad"

Uppdaterad 16:45
Efter Migrationsverkets polisanmälan av ett tiotal flyktingfamiljer för vanvård av sina apatiska barn säger migrationsminister Barbro Holmberg att debatten om flyktingpolitiken är väldigt onyanserad i Sverige. Hittills har det inte kommit några uppgifter om vanvård av apatiska barn i andra delar av landet än Stockholm.

Migrationsminister Barbro Holmberg håller med socialtjänstminister Morgan Johansson om uppgifterna om vanvård av flyktingbarn visar att flyktingdebatten är onyanserad.

– Jag håller med Morgan Johansson om att debatten om flyktingpolitik i Sverige är väldigt onyanserad. När det gäller de här barnen har man utgått från att det är svensk flyktingpolitik som gör barnen sjuka och det har framställts som att uppehållstillstånd i Sverige är det enda som kan göra barnen friska. Det tycker jag är en väldigt onyanserad bild.

På vilket sätt tror du att era reaktioner på de här uppgifterna tas emot?

– Det är varken jag eller Morgan Johansson som har gjort de här anmälningarna utan det är tjänstemän som har sklydighet att anmäla om man misstänker att barn far illa och det är oerhört viktigt att vi ser till att den lagstiftningen följs.

Inga fall utanför Stockholm
Migrationsverket i Stockholm har polisanmält 13 fall, där barnens föräldrar på olika sätt misstänks för vanvård av sina barn för att lättare få uppehållstillstånd. Bland annat ska personal på ett behandlingshem vid ett tillfälle ha sett föräldrar hälla ut barnens näringslösning, och vid två tillfällen har barn enligt Migrationsverket förts akut till sjukhus med förgiftningssymtom.

Nu har verket skickat ut förfrågningar om det finns liknande fall i andra delar av landet. ha vanvårdat barnen. Hittills har 14 av Migrationsverkets 36 enheter svarat och där har man inte upptäckt några fall av vanvård. Enligt Migrationsverket i Stockholm kan den nära kontakten mellan verket och familjerna vara en förklaring till att man upptäckt vanvården just här.

Trots misstankarna om vanvård, har man på Migrationsverket inte fått några uppgifter om att något av barnen har omhändertagits akut av socialtjänsten.

Oklart om asyl
Vad uppgifterna om vanvård betyder för barnens möjligheter att få asyl kan varken migrationsminister Barbro Holmberg eller Migrationsverkets tillförordnade asylchef Veronica Lindström Kant, svara på.

– Först och främst får väl polisen utreda och ta reda på vad som faktiskt har hänt.

Polisanmälningarna från Migrationsverket ligger nu hos rikskriminalpolisen, som ska avgöra om det ska inledas någon förundersökning. Det jobbet kan ta en vecka. Ärendet är prioriterat säger Pia Hederen, som är chef för enheten som hanterar ärendet hos rikskriminalpolisen.

Länsstyrelsen i Stockholm ska också utreda hur socialtjänsten agerat när den fått information om att flyktingbarn farit illa.

Enligt en rapport som presenterades i våras har över 400 barn och ungdomar i Sverige behövt vård för uppgivenhetssymtom sedan januari 2003.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".