Höghastighetståg

Regeringen går vidare med satsning på snabbtåg

2:11 min

Regeringen kommer att gå vidare med satsningen på att bygga nya stambanor för snabbtåg även om Moderaterna och Kristdemokraterna inte ställer sig bakom projektet. Det beskedet gav Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff i dag.

Att bygga nya stambanor för snabbtåg finns med i januariavtalet, överenskommelsen mellan regeringspartierna och Centern och Liberalerna. Men Moderaterna och Kristdemokraterna har på senare tid ställt sig avvisande och inte deltagit i samtal om satsningen.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger att förslaget kommer att läggas fram även om stödet i riksdagen inte blir brett. Satsningen skulle i så fall riskera att rivas upp om det blir en borgerlig regering efter nästa val.

Byggandet av nya stambanor för snabbtåg ligger utanför den fleråriga nationella planen för infrastruktur och kommer att kosta minst 230 miljarder kronor.

När det gäller stödet från Liberalerna, som ju står bakom januariavtalet, säger Eneroth att han räknar med deras stöd.

Men Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson säger att ett villkor som står i januariavtalet är att det finns ett brett stöd i riksdagen.

– Jag förutsätter att vi nu fortsätter samtalen mellan partierna och att  Moderaterna och Kristdemokraterna vill bidra i samtal för att bygga mer infrastruktur i Sverige, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.