Hungersnöd nationell katastrof i Zambia

Miljoner människor i södra Afrika hotas av svält. Zambia är det senaste landet i raden som nu förklarat hungersnöden en nationell katastrof och FN vädjar om snabb hjälp för att miljoner människor ska kunna räddas från svält.
Enligt Zambias president, Levy Mwanawasa kommer fyra miljoner människor att svälta ihjälp i landet. Fyra miljoner att lägga till de tio, elva som redan står inför den värsta hungersnöden i södra Afrika på tio år. Kombination av orsaker Redan tidigare har bland andra Zimbabwe förklarat matbristen för katastrofal. Malawi, Lesotho, Swaziland är också hårt drabbade. Bakgrunden är en kombination av torka och översvämningar, regn som kommit vid fel tid och spolat bort späda grödor men också politisk instabilitet, korrupta regeringar och ekonomisk vanskötsel. I Zimbabwe har livsmedelsproduktionen på många håll helt kommit av sig på grund av president Robert Mugabes så kallade landreform. Stora kommersiella gårdar har beslagtagits och ockuperats och stora arealer ligger för fäfot. I Malawi har den korrupta regimen fått givarländer och internationella kreditorer att packa ihop och ge sig av. 4 miljoner ton mat behövs FN:s livsmedelsprogram föder redan i dag 2, 6 miljoner människor i regionen, men det är långt ifrån tillräckligt. FN vädjar nu till givarländerna om utökad och snabb hjälp. Södra Afrika behöver 4 miljoner ton mat inom de närmaste månaderna. Det är en kostnad på 4 miljarder kronor för att en hungerskatastrof ska kunna avvärjas. Den utbredda HIV-epidemin i södra Afrika gör också att människor som nu drabbas av hungersnöd ofta redan är försvagade och därför lätt dukar under.
Marianne Kihlberg, SR:s Afrikakorrespondent
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".