Rättegång mot Pinochet rycker närmare

Chiles förre diktator Augusto Pinochet sattes på onsdagen i husarrest och en domare har beslutat att inleda rättegång mot honom. Den här gången gäller det Pinochets hemliga förmögenhet.

Det här är tredje gången som Augusto Pinochet sitter i husarrest.

Två gånger tidigare har hälsoskäl satt stopp för rättegång men den här gången tyder mycket på att det verkligen ska bli en rättegång.

Frisk nog för rätten
Ett läkarteam förklarade, alldeles nyligen, att Pinochet är tillräckligt frisk, både fysiskt och mentalt, för att klara en rättegång.

Och domaren Carlos Cerda, som driver processen, har dessutom själv förhört Pinochet fyra gånger under den senaste tiden och har kunnat bilda sig en god uppfattning om den gamle diktatorns tillstånd.

Processen handlar om skattebrott och förfalskningar. Brott som uppdagats i samband med undersökningen av Pinochets dolda förmögenhet. Omkring 17 miljoner dollar har hittills upptäckts fördelade på

128 konton i olika banker och under ett dussintal falska namn.

Första processen om pengar
Lite ironiskt är det att den första rättegången mot Pinochet handlar om ekonomiska brott och att beslutet om den fattas dagen innan han fyller 90 år.

Men om den här rättegången verkligen blir av så kommer med största sannolikhet minst två andra processer som handlar om brott mot mänskliga rättigheter att också snart inledas.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".