Granskade forskningsstiftelser läggs ner

I Stockholm kommer landstinget att lägga ner tre skattefinansierade forskningstiftelser som försvarsminister Leni Björklund har varit med och skapat under sin tid som landstingsråd. I två av dem är hennes livskamrat, professor Jan-Åke Gustafsson, verkställande direktör.

Det har visat sig att stiftelserna inte har följt sina stadgar, något som landstingets egna revisorer vid sina årliga genomgångar varken har sett eller förstått.

Stiftelserna där professor Jan-Åke Gustafsson är vd och spelar nyckelrollen har under 20 år fått närmare 1,3 miljarder kronor i skattemedel av landstinget i Stockholm. Pengarna har i huvudsak gått till forskning som skötts av Gustafsson själv. Mycket av forskningen är också kopplad till börsbolaget Karo-Bio, där Gustafsson är styrelsemedlem och delägare.

Advokatbyrå anlitades
I våras tvingades landstinget, efter en anmälan från en privatperson, att anlita en advokatbyrå för att försöka reda ut Gustafssons olika roller i penningströmmarna.  Det var en anmälan som det socialdemokratiska finanslandstingsrådet Ingela Nylund-Watz hade fått redan ett år tidigare, men som då tystades ner.

Advokatutredningen visade bland annat att stiftelserna inte har bedrivit den verksamhet som de ska, enligt sina regler. Frågan är då varför landstingets egna revisorer inte har upptäckt det för länge sedan, Lennart Björk är revisionsdirektör på landstinget.

– Det är en bra fråga. Jag måste ju ärligt erkänna att jag inte har uppfattat att det fanns en sådan formell aspekt över huvud taget i den här verksamheten. Den här synpunkten borde ha fångats upp, det är helt klart, säger Lennart Björk.

Björklund var central drivkraft
Nu kommer alltså stiftelserna att skrotas, och det är meningen att forskningsmiljonerna från landstingets skattebetalare ska lotsas in i en ny organisation. Stiftelserna skapades under försvarsminister Leni Björklunds tid som landstingsråd i Stockholm. Hon var en av de centrala drivkrafterna bakom två av de stiftelser, där hennes särbo, Jan-Åke Gustafsson blev vd.

När Karolinska institutet senare belönade Leni Björklund med ett hedersdoktorat så var en de viktigaste anledningarna hennes insatser för stiftelserna. Sedan en tid pågår en polisutredning kring vissa av affärerna runt stiftelserna. Den leds av Riksåklagarens korruptionsenhet.

Både Leni Björklund och Jan-Åke Gustafsson har hittills avböjt att låta sig intervjuas av Ekot.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".