Danskt beslut om skärpt flyktingpolitik

På torsdagsmorgonen inleddes slutdebatten om Danmarks asyl- och flyktingpolitik i det danska folketinget. En lång och hård debatt väntas innan den borgerliga regeringens förslag till skärpningar klubbas igenom, med stöd av det främlingsfientliga Dansk Folkeparti. Men själva beslutet har skjutits upp till fredag.
Skärpningarna inom Danmarks asyl- och flyktingpoliktik innebär bland annat lägre bidrag än danskar och sju års väntan på permanent uppehållstillstånd. Det betyder också krav på språkkunskaper, trohet till det nya hemlandet för dem som vill bli danska medborgare och stopp för giftermål med utlänningar om någon av parterna inte fyllt 24 år. Klart sedan länge De nya reglerna ska gälla från och med den 1 juli. Det är även det datum då Danmark öppnar sina gränser för EU:s alla politiker eftersom landet då tar över som ordförandeland i unionen. Att lagförslaget kommer att gå igenom i folketinget har hela tiden stått klart eftersom den liberal-konservativa regeringen kan räkna med ett helhjärtat stöd från Dansk Folkeparti som egentligen vill gå ännu längre. Stark svensk kritik Mycket riktigt var också prästen Søren Krarup från Dansk Folkeparti tidigt uppe i talarstolen och prisade tanken på att det ska bli svårare för utlänningar att få samma rätt som infödda i Danmark. Enligt honom är den rätten landets främsta gåva och ska ges till dem som är värdiga att ta emot den. Mona Sahlin, Lars Leijonborg och andra svenska politiker har hårt kritiserat den hårdare danska flyktingpolitiken som inhuman. I andra europeiska länder har man pekat på att åtstramningarna försvårar skapandet av en gemensam EU-politik på invandringsområdet. Fler asylsökande till grannländerna Men vare sig kritiken från utlandet eller de invändningar som danska oppositionspartier och människorättsorganisationer kommit med har fått den borgerliga regeringen att vika från vallöftet om att färre asylsökande ska komma till Danmark. Istället har grannländerna Sverige och Norge fått ta emot flera sedan det blev känt att Danmark tänker strama åt reglerna. Under fredagen kommer det definitiva beslutet om den skärpta asyl- och flyktingpolitiken. Det blir det sista stora beslutet de danska folketingspolitikerna fattar innan de går på sommarlov.
Hans Zillén, SR:s korrespondent i Köpenhamn

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".