Gymnasielagen

Krav på fast jobb inom 6 månader stressar ensamkommande

2:12 min

Under det kommande året kommer många ensamkommande ungdomar som har fått stanna tillfälligt i Sverige för att gå klart gymnasiet, att behöva söka jobb.

Sex månader efter att de slutat skolan måste de ha en fast anställning för att få stanna i Sverige permanent. Men det råder delade meningar om hur svårt det är att uppnå.

David Ghanbari går sista terminen fordonsprogrammet:

– Jag vågar faktiskt inte tänka på det. Jag har extrajobb på Friends arena och Tele 2 arena, det räcker inte för att få uppehållstillstånd.

David Ghanbari gör praktik på en verkstad och hoppas på en anställning där.

De två extrajobben han har vid sidan av skolan räcker inte. För att få permanent uppehållstillstånd enligt den tillfälliga gymnasielagen krävs att man inom ett halvår efter att man gått ut skolan ordnar en fast anställning eller ett jobb som varar i minst två år.

En pågående provanställning godtas inte av Migrationsverket. Än så länge är det bara några få av de knappt 7400 som omfattas av den här lagen, som har gått ut skolan och nu söker jobb. Två har hittills fått permanent uppehållstillstånd.

Flera organisationer som engagerar sig för den här gruppen bedömer att kravet på fast anställning kommer att bli svårt att klara för många. Frida Olsson är programansvarig på organisationen Right to play:

- Den nya lagen har inte riktigt tagit hänsyn till de anställningsformer som normalt ges. Ska du få ett heltidsarbete och en fast anställning är provanställning en förutsättning. En anställningsform där man skriver ett kontrakt att de ska få ha ett jobb i två år, den anställningsformen är väldigt vag.

Ungdomar generellt får oftast en visstidsanställning som första jobb, den bilden bekräftas från såväl fackligt som arbetsgivarhåll. En fast anställning börjar ofta med en sex månaders provanställning. För ensamkommande är det därför avgörande att få ett jobb direkt efter skolavslutningen.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Ohlsson som har ansvar för migrationsfrågor, tror att många kommer få ett jobb så länge de väljer ett yrkesprogram

- Då om man under tiden också har kontakt med näringslivet och försöker söka jobb under ledighet och sommarjobb och så, så tror jag att chanserna är goda, när man har gjort och fullföljt sitt program.