Får kritik

EU drar sig ur frihandelsavtalet med Kambodja

2:16 min

EU meddelade i dag att unionen delvis drar sig ur frihandelsavtalet med Kambodja. Trots att det inte är ett total tillbakadragande av avtalet så kommer det här beslutet att påverka människors möjlighet till inkomst säger ordföranden för ett av Kambodjas största fria fackförbund.

Alla kommer att påverkas av det här beslutet, arbetare, deras familjer, de som säljer mat på gatan, säger Yang Sophon som är ordförande för fackförbundet CATU, som bland annat organiserar textilarbetare i Kambodja.

Beslutet från EU-kommissionen innebär att Kambodja förlorar delar av de tullförmåner som man har haft inom ramen för avtalet som kallas EBA, "Everything But Arms". Bakgrunden är allvarliga och systematiska kränkningar av de mänskliga rättighetsprinciperna som fastställs i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter skriver EU i sitt beslut.

En mängd produkter som tidigare var undantagna från tullar kommer nu att påföras med EU:s tullavgifter. De avgifter som Kambodja kommer att få betala är inte de högsta avgifterna utan kommer att regleras med tanke på att Kambodja räknas som ett utvecklingsland. De varor det röra sig om är bland annat utvalda plagg- och skoprodukter, resväskor och socker. Det är runt en femtedel av Kambodjas årliga export till EU som nu får tullavgifter.

Om inte Europaparlamentet och medlemsländernas regeringar har invändningar kommer reglerna att träda i kraft i mitten augusti i år.

I Kambodja är reaktionerna blandade. Virak Ou är debattör och grundare till den Phnom Penh baserade tankesmedjan Future Forum. Han säger att det är sorgligt att det har gått så här långt.

Han tycker att både EU och Kambodja är förlorare. EU vann inte kampen mot Hun Sen när man försökte få den kambodjanska regeringen att ge efter för kraven på demokrati och mänskliga rättigheter. Den andra förloraren är det kambodjanska folket.

Den kambodjanska regeringen har sagt att man kommer att kommentera EU:s beslut i morgon när man har haft tid att sätta sig in i dokumenten.