Ann Linde

”Brottsligheten har förgreningar utomlands”

2:06 min

Svensk utrikespolitik ska inriktas mer mot att bekämpa organiserad brottslighet som har koppling till Sverige. Det framkom när utrikesminister Ann Linde idag i riksdagen höll sin första utrikespolitiska deklaration.

Flera ambassader får ett särskilt uppdrag att prioritera bekämpningen av organiserad brottslighet och en särskild ambassadörstjänst inrättas för att samordna arbetet sa Ann Linde.

– Vi vet att denna brottslighet också har förgreningar utomlands. Därför tar vi nya initiativ för att förstärka brottsbekämpningen, via våra ambassader och internationella samarbeten. Vi tillsätter i utrikesdepartementet en ambassadör som ges uppdraget att samordna UD:s arbete mot organiserad brottslighet, och stötta svenska brottsbekämpande myndigheter, sa Ann Linde.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark var kritisk. Han sa att visserligen kan en ambassadör vara en vacker gest, men kampen mot brottsligheten är främst en inrikespolitisk fråga inte utrikespolitisk.

– Man tillsätter en ambassadör på UD, det kan vara vackert så, men jag tror dock att vi ska vara ganska självkritiska och inse att vi behöver göra mer här hemma, mot kriminaliteten våldet och brottsligheten. Det borde också utrikesministern nämna, sa Hans Wallmark.

Ann Linde sa också i utrikespolitiska deklarationen bland annat att Sverige hjälper svenskar i nöd utomlands och att det alltid sker med de drabbades bästa för ögonen.

Men hon fick kritik av Vänsterpartiet och Moderaterna för att hon inte namngav dom fängslade svenska medborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai. 

Och Vänsterpartiets Håkan Svenneling föreslog samarbete med Moderaterna för att kräva en särskild Gui Minhai-kommission.

– Jag tror det är bra om vänsterpartiet och moderaterna kan samarbeta med varandra när det kommer till Kina. Svensk utrikespolitik är starkare när vi visar att det finns ett brett stöd i Sveriges riksdag. Innan jul visade vi den enigheten och jag tror vi kan göra det på nytt gentemot Kina, sa Håkan Svenneling.

Och moderaten Hans Wallmark svarade:

– Det Vänsterpartiet idag erbjuder i kammaren, är absolut viktigt att beakta, och eventuellt finna varandra i.

Utrikesminister Ann Linde fick också kritik för Sveriges ansträngda relation med Israel av Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson.

– Jag var i Israel i december och träffade ledningen för Likud, och träffade ledningen för Blue and White, det stora oppositionspartiet. Det är tråkigt att behöva konstatera att i båda politiska lägren i Israel så är misstron bråddjup mot den svenska regeringen.

Ann Linde svarade att hon räknade med att ha snart ha kontakt med Israels regering efter nyvalet, men att Lars Adaktusson inte underlättat Sveriges relationer med Israel.

– Och man kräver att vi ska ta tillbaka vårt erkännande av Palestina, som är grunden för den här ansträngda relationen, då kommer det inte heller att ske.