Extremväder

Skyfall ersätter bränder i Australien

1:55 min

De mycket kraftiga skyfall över Australiens delstater New South Wales och Queensland har släckt nästan alla bränder som sedan i slutet av september krävt över 30 liv och flera tusen bostäder.

En viss klimatdebatt har nu kommit igång i landet speciellt sedan bränderna nu ersatts av mycket kraftiga skyfall som lett till att en del familjer som klarade sig vid bränderna nu sett egendomar spolas bort. Så som Mike Grove utanför Brisbane.

 – Båda bilarna, motocyklarna, allt på undervåningen i vårt hus. Min sons alla skolkläder och böcker ...  allt är borta, säger Mike Grove till nyhetsbyrån Reuters.

Skyfallen var på en del ställen de värsta på över 30 år och marken kunde inte ta emot regnet efter den långvariga torkan utan for på vissa ställen fram likt en tsunami, berättar människor för lokala medier. Flera dammar i utkanten av Sydney är nu fyllda till bristningsgränsen.

Men regnet är mer än välkommet på många ställen, för att rensa luften som i månader varit rökfylld, med allt vad det inneburit för människors hälsa.

Bränderna, som nu går under namnet den Svarta sommaren, och nu regnet har gjort att många i landet ändrat sin syn kring ifall klimatförändringar kan vara en orsak. Men många tvivlar fortfarande så som fårfarmaren Jeff Mccole i östra Australien.

– Vi hade en perioder med liknande torka för 70 år sedan också, säger han till Reuters.

Men Sarah Perkins-Kirkpatrick på Forskningscentret för klimatförändringar i Sydney som i över 15 år studerat klimatet säger att de bränder som rasat under de senaste fyra månaderna stämmer precis med var klimatforskare i 30-40 år sagt skulle hända.

– Men inte bara det utan också att det ger oss en hint om vad mer vi kan vänta framöver säger hon till Reuters.

Den svarta sommaren har lett till den hetaste klimatdebatten i Australien på många år. När det brann som mest så tvingades den pressade premiärminister Scott Morrison byta hållning och medge att bränderna till viss del berodde på förändringar i klimatet.

Parlamentarikern Zali Steggall, som är partilös, la häromdagen fram ett lagförslag för att nå noll procent i koldioxidutsläpp till 2050. Hon har fått stöd för förslaget från Australiens Business Council där landets största företag är medlemmar.

Men inte så mycket pekar på att hon kommer att vinna stöd hos den konservativa regeringen som vill öppna fler kolgruvor för att säkra jobben i landet.