Ramaphosa lovade krafttag mot korruptionen

2:13 min

I Sydafrika höll president Cyril Ramaphosa sitt årliga tal till nationen på torsdagskvällen. Och det var ett tal som inte duckade för de stora problem som Sydafrika står inför.

– Vår ekonomi har inte vuxit nämnvärt på över tio år, sade Ramaphosa.

President Cyril Ramaphosa öppnade kvällens tal med att konstatera att Sydafrika står i en svår situation, med en ekonomi som inte har inte vuxit nämnvärt på över tio år. Sen ägnade han stor del av talet åt den riktigt stora inrikespolitiska frågan just nu: landets många krisande statsägda företag.

Ett av dem är det statliga elbolaget Eskom som på grund av vanskötsel och korruption inte klarar av att levera tillräkligt med el, och Sydafrika har senaste tiden upplevt återkommande strömavbrott - så kallat loadshading, som ytterligare har pressat ekonomin. Även statliga flygbolaget och många tågoperatörer är i djup kris.

Efter att ha erkänt problemen, skyllt på state capture - alltså den process under föregångaren Jacob Zuma som innebar att korruptionen bredde ut sig i statliga tillgångar - så lovade Ramaphosa att nu ta i med hårdhandskarna.

Det är tydligt att Cyril Ramaphosa är pressad av att ekonomin inte tar sig, och presidenten lovade under sitt tal en lång rad sociala satsningar och reformer. Statliga lån till fattiga, fortsatt omfördelning av land från vita till svarta, fler universitet och satsningar på infrastruktur.

Men mest kommer torsdagskvällens tal kanske minnas för sin kaotiska inledning. Vänsterradikala partiet EFF iscensatte en kaotisk protestaktion i parlamentet som tvingade presidenten att avbryta sitt tal, och till slut fick en upprörd talman att avbryta parlamentssessionen. Ramaphosa kunde till slut börja tala, en och en halv timme försenad.