USA – Trump

Justitieministern: Lägg av med twittrandet

1:56 min

USA:s justitieminister, William Barr, riktar nu kritik mot president Trump. Barr säger att Trumps tweets gör det omöjligt för honom att utföra sitt arbete som justitieminister.

I en intervju med ABC var justitieministern, William Barr, ovanligt skarp:

Det är dags att sluta twittrandet om justitiedepartementet brottsutredningar, sa Barr.

Uttalandet från justitieminister Barr kommer i samband med att president Trumps vän och informella rådgivare, Roger Stone, väntar på att få sitt straff utdömt.

I måndags rekommenderade åklagarna i fallet att Stone skulle dömas till mellan sju till nio års fängelse.

Det var då USAs president twittrade och skrev att ”Det var en fruktansvärd och orättvis situation” som han ”inte kunde tillåta”.

Kort därefter körde justitiedepartementet över sina egna åklagare och sänkte straffrekommendationen i ett högst ovanligt förfarande.

Åklagarna i fallet lämnade snabbt utredningen, och en av dem avgick från justitiedepartementet helt och hållet.

Trump använde återigen twitter, den här gången för att gratulera sin justitieminister och lyckönska honom för att ha "återtagit kontrollen".

Trots det menar justitieminister Barr att han inte pressades eller påverkades av Vita huset i det här specifika fallet.

– Det är just därför sådana här tweets kan vara förödande, sa Barr till ABC, jag hade bestämt mig innan Trump skrev om det.

Barrs oberoende har ifrågasatts tidigare och Demokrater har anklagat honom för att verka vara mer intresserad av att agera Trumps försvarsadvokat snare än nationens justitieminister.

Att en  minister i Trumps kabinett öppet kritiserar presidenten är högst ovanligt och frågan är om och hur president Trump kommer att reagera på justministerns kommentarer.

– Jag kommer basera mina beslut på vad jag tycker är rätt och riktigt, och jag kommer inte inte låta mig påverkas eller mobbas av någon, sa William Barr.