Brittiska finansdepartementet

Johnson krävde svensk topprådgivares avgång

2:09 min

Den svenske topprådgivaren Mats Persson är en av de som igår fick lämna sitt jobb i det brittiska finansdepartementet efter att Sajid Javid avgått som brittisk finansminister.

Den 41-årige Mats Persson var en av den nu avgångne finansministern Sajid Javids närmaste medarbetare i det brittiska finansdepartementet. Han arbetade bland annat aktivt med delar av det budgetförslag som Javid skulle ha presenterat den 11 mars.

Bland annat var Persson med och utarbetade de nya budgetregler som Javid presenterade tidigare, som enligt finansdepartementet skulle möjliggöra både större offentliga satsningar, som ju vid sidan av brexit var Boris Johnsons viktigaste vallöfte, och en ansvarsfull budgetpolitik.

Persson har också tidigare varit en av den förre premiärministern David Camerons närmaste rådgivare i bland annat EU-frågor.

Men Ekot har nu fått bekräftat att Mats Persson var en av flera nära medarbetare till den nu avgångne finansministern som fick lämna sitt jobb efter Javids avgång igår.

Premiärminister Boris Johnson ville att Javid skulle fortsätta som finansminister men krävde, enligt Javid själv, att han skulle byta ut sin grupp närmaste medarbetare, bland annat Persson alltså, som skulle ersättas av personer som regeringskansliet utsåg istället.

Något som Javid inte accepterade.

– Ingen minister med självrespekt skulle kunna acceptera såna villkor, så därför var det bästa alternativet för mig att avgå, sa Javid till brittiska medier igår kväll.

Den 39-årige Rishi Sunak har nu ersatt Javid som finansminister. Avgången beskrivs idag av de flesta politiska bedömare här i Storbritannien som en maktkamp mellan regeringskansli och finansdepartement. Premiärminister Boris Johnson och hans närmaste rådgivare Dominic Cummings ville stärka greppet om den ekonomiska politiken efter brexit för att kunna göra än större offentliga satsningar.

Mats Persson var också sommarvärd i Sveriges Radio 2017 och pratade då bland annat om sina erfarenheter från den brittiska politiken.