IMF får skulden för Argentinas fattigdom

1:36 min

Den internationella valutafonden befinner sig just nu i Argentina för att diskutera det stora lån som den argentinska regeringen vill förhandla om. Finansministern lägger skulden på IMF för den svåra ekonomiska krisen i Argentina.

– IMF är ansvarig för den skuldkris och ekonomiska kris som Argentina genomlever nu, sa landets finansminister Martin Guzmán under ett framförande i kongressen i onsdags.

De senaste två åren har fattigdomen ökat och fortsätter att öka – mer än var tredje argentinare räknas idag som fattig, sa finansministern.

Finansministerns hårda ord mot IMF kom samma dag som fondens representanter anlände till Buenos Aires för att diskutera det rekordstora lån som man 2018 gav till den dåvarande presidenten Mauricio Macri.

Den nya vänsterregeringen anser att lånet inte går att betala och har motsatt sig alla krav på åtstramningspolitik de kommande åren.

Argentinas vicepresident och expresident Cristina Fernandez de Kirchner sa i veckan att lånet stred mot IMF:s egna regler eftersom det främjade valutaflykt.

Men IMF:s pressekreterare, Gerry Rice, sa igår att lånet, det största i fondens historia, följde alla regler. Han sa också att IMF inte kan gå med på den skuldreduktion som Argentina begärt eftersom man inte kan bryta gällande avtal med privata långivare.