Nils Lundgren kanske lämnar EU-parlamentet.

Nils Lundgren överväger att lämna EU-parlamentet

Junilistans partiledare Nils Lundgren överväger att lämna sitt uppdrag som EU-parlamentariker för att kunna koncentrera sig på uppgiften att driva partiets valkampanj till den svenska riksdagsvalet nästa år.

Det säger Nils Lundgren på torsdagen efter att en av de tyngre medlemmarna i partiet Tom Heyman beslutat lämna partiarbetet och kritiserar Nils Lundgren för att ha alldeles för många roller i partiet.

– Jag är ju invald av svenska folket som EU-parlamentariker och är då i Bryssel och Strasbourg för det ändamålet nästan varje vecka och det är svårt att förena med detta att leda ett parti som förbereder sig för riksdagsval. Det har Heyman rätt i och den frågan funderar jag också på nu, säger Nils Lundgren.

På vilket sätt funderar du där?

– Ja om man inte kan upprätthålla bägge rollerna så måste man välja den ena.

Vilken väljer du?

– Jag ställer upp i riksdagsvalet. Så valet är om jag ska fortsätta med dubbla roller eller ska jag avgå från min roll som parlamentariker.

Nils Lundgren har ännu inte bestämt sig. Men han menar att Tom Heyman kritiserat att kandidaterna till partiets riksdagslista ska utses ute i landet och inte centralt.

Nils Lundgren säger också att det är ytterligare en handfull som varit med och byggt upp partiet som inte längre vill vara med. Men istället har antalet sympatisörer ute i landet ökat säger han.

En plan är nu klar för att Junilistan ska bli mer som ett riktigt parti med vald styrelse och intern demokrati försäkrar Nils Lundgren.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".