Den svenska vargstammen växer.

Mål om vargstammens storlek snart nått

Inom ett eller ett par år bör det bli lättare att få tillstånd för skyddsjakt på varg. Det anser Olof Liberg, samordnare för Skandulv, det forskningsprojekt som arbetar för en livskraftig vargstam i Skandinavien. Anledningen är att riksdagens mål på 20 vargkullar per år snart är nått.

– Riksdagen har beslutat om ett etappmål på 20 föryngringar, 20 årliga födda kullar i stammen. Vi hade 14 förra sommaren, och 2005 kan det ligga så högt som 16 eller 17, kanske, säger Olof Liberg.

Hur många årets kullar är har ännu inte fastställts. Det görs först när det finns spårsnö så att vargbeståndet kan inventeras.

– Det kan dröja bara ett eller två år innan etappmålet är uppnått, och då tror jag definitivt att den här öppningen kommer, säger Olof Liberg.

Vargstammen växer
Efter årets kullar uppskattar Liberg antalet vargar i Sverige till någonstans mellan 130 och 140 stycken. Det innebär att den svenska vargstammen växer, och det ger enligt Liberg ett större utrymme för skyddsjakt av enstaka djur.

Skandulv finansieras bland annat genom de svenska och norska naturvårdsmyndigheterna. Projektet har spårsändare på vargar för att kunna följa dem. Men flera vargar i projektet har försvunnit utan naturliga orsaker, vilket oftast förklaras med tjuvskytte.

Olof Liberg ser även en ökad skyddsjakt som ett sätt att minska den tjuvjakt som pågår.

– De människor som lever med varg, om de upplever att myndigheterna lyssnar på deras, som de upplever det, rättmätiga krav på att få skydda sina tamdjur, då minskar acceptansen för illegal verksamhet. Då blir det svårare för dem som skjuter varg illegalt att operera.

Restriktiva regler
Forskarna bedömer att mellan 15 och 20 vargar årligen kan skjutas genom illegal jakt.

För att få en livskraftig stam är skyddsjaktsreglerna restriktiva. Sedan början på 1990-talet har sex tillstånd getts, och fyra vargar skjutits legalt.

Regeringen tillsätter nu en utredning för att se över rovdjursfrågorna. Men ökningen av vargstammen innebär ingen omedelbar omvärdering av skyddsjakten, säger miljöminister Lena Sommestad.

– Vi har haft en väldigt liten vargstam som nu ökar, vilket är glädjande. Vi har en lång bit kvar till den situation som gäller för till exempel björn, där vi har en form av förvaltande skyddsjakt, därför att vi har nått till de miniminivåer som krävs för en livskraftig stam.

Ser du behov av utökad skyddsjakt i några mer vargtäta områden?

– Det är Naturvårdsverket som ska avgöra när skyddsjakt krävs. Det beror ju på hur vargstammen fungerar, och vilka olägenheter och faror enskilda djur kan föra med sig, säger Lena Sommestad.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".