Bloggkrönikan 26 november 2005

Bloggkrönikan 26 november handlar om reglerad invandring, apatiska barn och svenskt ointresse för EU.

Migrationsverkets polisanmälan av 13 misstänkta fall av vanvård av apatiska asylsökande barn har gjort verket och även dess uppbackare socialtjänstminister Morgan Johansson till slagpåsar bland bloggarna.  

Bland de mer eftertänksamma skribenterna är Merit Wager med Blogg om samtid & framtid som skriver att det är självklart att uppgifterna om medveten vanvård måste utredas oavsett varifrån de kommer och hur omfattande det hela kan tänkas vara eller om det sedan visar sig att allt var falskt. Att inte göra det vore groteskt och en synnerligen allvarlig underlåtenhet. 

”Lite sans och balans anbefalles. Och en påminnelse är på sin plats: alla barn ska värnas om och skyddas, också asylsökande barn! Och om vi anser att det är samhällets sak att gripa in om/när svenska barn utsätts för det vi nu hört att asylsökande barn eventuellt utsätts för, så ska detsamma göras för de asylsökande barnen. Då görs ju utredningar och ingripanden med hundraprocentig säkerhet och mycket snabbt. Låt dem som ska utreda detta göra det och presentera sina slutsatser, sedan kan media ’rasa’ när de vet vad de ska ’rasa’ för eller emot.”
Louise Persson med bloggen frihetspropaganda/digital prozac skriver att:

”Hur än regeringen kommer trolla med ansvarsfrågan handlar det ändå om ett försök att skuldbelägga mänskliga offer för en reglerad invandring.

Åtminstone bör Sverige ta moraliskt och juridiskt ansvar för de apatiska barnen och förstå att det är systemet som uppmuntrar beteendet och handlandet hos desperata och förtvivlade människor.

Minsta moraliska krav som torde vara genomförbara även med en rättssäker asyllagstiftning:

- Människor som förmår hitta sin försörjning ska inte straffas. Öppna för människor som försörjer sig oavsett var de kommer från. Tillåt även arbetsgivare att anställa vilka de vill och stå som ’sponsorer’ för invandrare.

- Människor bör hanteras snabbare i asylprocessen. En överklagan bör vara tillräcklig. Ingen vidare försörjning genom stat och kommun efter sista avslag. Tillåt asylsökande att sponsras av privatpersoner eller organisationer eller till och med företag. Avkriminalisera ’flyktinggömmare’, ge dem istället legal status som sponsrare.

Ingen människa är illegal.”

Europeiska Unionen? Vad är det? undrar Daniel Hansson på sin blogg Jag, livet och världen. Frågan ställs mot bakgrund av SCB:s eftervalsundersökning som visar att svenskarnas intresse för EU-frågor har dalat från 51 procent vid första EU-valet 1995, till 38 procent efter förra årets val.  

”Det är skrämmande att svenska folket är så totalt ointresserat och ignorant för vad som angår dem!”, skriver Daniel Hansson och fortsätter: ”Vad händer då EU beslutar om direktiv och andra lagar som inte faller svenskarna på läppen? Ja, då blir det ett enormt hallabaloo. Då minsann skall det tyckas både hit och dit om hur fruktansvärt det där med EU är, men när unionen gör saker som svenskarna gillar, då hörs inte ett knyst.  

Skyll inte på EU nästa gång det bestäms något som vi inte gillar, skyll på alla andra medmänniskor här i Sverige! Först när intresset vaknar upp och vi börjar debattera EU-frågorna på allvar, och inte förpassar dem till något EU-val, då kan vi börja skylla på EU om direktiven inte blir som vi vill ha dem. Men om EU-debatten väl kommer igång så kommer också folket att se vilken jättenyanserad organisation EU egentligen är, och inte bara någon byråkratisk stoppkloss. Först då kanske Sverige också börjas ta på större allvar i unionen och slutar vara en medlem som de andra medlemstaterna pratar om bakom ryggen och skrattar åt när de möter oss i korridoren.” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Merit Wager: http://merit.blogg.se/
Louise Persson: http://www.louisep.com/
Daniel Hansson: http://danielhansson.blogspot.com

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".