Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp gick ihop med borgerliga om miljön

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 11.07

Regeringen fick på fredagen igenom större delen av sin miljöpolitik i riksdagen men förlorade ändå sammanlagt tolv omröstningar. De borgerliga partierna drev tillsammans med miljöpartiet igenom att en fristående hållbarhetskommission noggrant ska gå igenom miljöpolitiken.

Regeringens miljömålsförslag lägger grunden för miljöpolitiken utan att tala om hur målen ska nås. De konkreta förslagen kommer senare. De borgerliga partierna är glada för att de nu fått med sig miljöpartiet och lyckats förändra politiken på några punkter.

– Jag hoppas att det ska bryta bilden av miljöpolitik som ett vänsterprojekt eftersom miljöpolitik har funnits och kommer att drivas av de här partierna. Det finns flera områden som behöver granskas på djupet, säger Sverker Thorén som är folkpartistisk riksdagsledamot.

Är det något speciellt område som är intressant att granska för en kommission?

– Den rapportering vi får tillbaka om miljömålen och de utvärderingar som Riksrevisionen skarpt kritiserade i våras måste åtgärdas. Sedan har vi de ekonomiska styrmedlen som man inte har tittat på, de motverkar varandra på många sätt. Vi har en havsmiljöpolitik som har havererat

Granskningen ska göras av en fristående hållbarhetskommission som bland annat ska se om miljömål och konkreta miljöförslag ibland motverkar varandra.

Skärpta klimatmål
På konkret nivå innebär besluten som miljöpartiet och de borgerliga står bakom att de vill ta fram ett åtgärdsprogram mot dioxin och tidigarelägga skärpta regler mot utsläpp av partiklar. Dessutom vill partierna skärpa klimatmålen.

Totalt sett får dock regeringen igenom större delen av sin politik vad gäller miljömålen med hjälp av vänsterpartiet.

– Jag uppfattar inte det här som något stort bakslag, säger miljöminister Lena Sommestad. De borgerliga partier och miljöpartiet har på ett antal punkter gått in med förslag som till exempel handlar om ytterligare något delmål, skärpning på någon punkt och man föreslår också en hållbarhetskommission och det får vi naturligtvis ta till oss.

Mp är missnöjt
Det som dagens omröstning tydligt visar är sprickan mellan miljöpartiet och regeringen. Miljöpartiet la 135 egna förslag om miljömålspolitiken och gjorde alltså upp med de borgerliga om tolv. Men varken regeringen eller de borgerliga vill satsa tillräckligt på miljöpolitiken, enligt språkröret Maria Wetterstrand.

– Det är väl inte en revolution direkt eftersom både regeringen och de fyra borgerliga partierna är helt ointresserade av att göra upp om konkreta åtgärder för att man ska nå de miljömål som riksdagen sätter upp, säger Maria Wetterstrand.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".