"Muslimska kvinnor bör inte gifta sig med icke-muslimska män"

Uppdaterad 17:08
Segregationen mellan muslimer och icke-muslimer har sedan 11 september 2001 i allt högre grad lyfts fram som ett viktigt samhällsproblem. Men kan en kvinna med muslimsk tro till exempel gifta sig med en icke-muslimsk man. Nej, svarar de flesta av de imamer som Ekot har talat med.

Ekot har med dold mikrofon spelat in enskilda samtal med imamer hos 15 muslimska församlingar i Mellansverige. Så här sa en imam:

”Råd henne nu, säg till henne att jag pratat med imamen om hon lyssnar på dig är det bra om hon inte gör det och gifter sig så bryter du all kontakt med henne.

För, det säger jag dig, att om hon gifter sig med en icke-muslim det är ett brott mot både henne själv och mot hennes religion!”

Det här är ett exempel på hur en imam ger råd om hur man ska agera när en syster i familjen vill gifta sig med en icke-muslimsk man.

”Mannen måste konvertera”
Alla imamer påpekar först och främst att ett äktenskap är möjligt, men mannen måste först konvertera till islam, om han inte gör det, då är det ett problem.

Ekots reportrar har sökt upp imamer och med dold mikrofon ställt frågor om äktenskap. Frågan var: Min syster vill gifta sig med en icke-muslim. Vad ska jag göra? Vad säger islam?

En imam sade med hälsning till systern Du gör vad du vill, vi kan inte tvinga dig, du är fri, vi ska inte hota dig och du väljer själv.

Män kan gifta sig med icke-muslimer
Men de flesta imamer som ekot samtalat med resonerar inte så.

Att ge rådet att inte få gifta sig med en icke-muslim är ett sätt att försvåra ett fritt val, ett problem som inte gäller en muslimsk man. Han får gifta sig med en icke-muslimsk kvinna.

En imam sade att systern borde läsa koranen för att komma på andra tankar.

”När en muslimsk kvinna eller tjej gifter sig med en icke-muslim, så ska det ses som en stor synd, och straffet är att bli stenad till döds. Om hon inser hur allvarligt straffet för detta är så inser hon hur stor synd detta är inför Gud.”

Nedjma Boucheloukh
Baris Kayhan
Jesper Lindau
p1granskar@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".