Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Greenpeace får ut dokument om genmajs

Efter en dom i Regeringsrätten tvingas Jordbruksverket nu lämna ut ett tidigare hemligstämplat forskningsmaterial om genmodifierad majs till Greenpeace.

Därmed ogiltigförklaras kammarrättens dom, som stöttade Jordbruksverkets sekretesstämpel. Lennart Daléus som är generalsekreterare för Greenpeace i Sverige är nöjd med domen.

– Vi har slagits för det här i många, många år. Hanteringen av genmodifierade organismer måste genomsyras av total och fullständig öppenhet.

– Hemlighetsmakeriet har ju varit beroende av att Jordbruksverket helt och hållet har gått industrins ärenden. Man har bortsett ifrån de krav som miljö och människors hälsa ställer på öppenhet och tillgänglighet, säger Lennart Daléus.

Uppgifter från Monsantos
Det är det amerikanska bolaget Monsantos som bett om EU:s tillstånd att sälja en genmodifierad form av majs i Europa.

Företaget har satt in en giftig bakterie i majsen så att den själv kan förstöra angripare i form av larver eller andra insekter, vilket gör att bönderna inte behöver bespruta sina åkrar.

Monsantos forskningsrapport har skickats på remiss till bland annat svenska Jordbruksverket, och det var alltså därifrån som Greenpeace begärde ut materialet för att kunna göra en egen granskning. Jordbruksverket sa nej, eftersom myndigheten ansåg att Monsantos kunde lida ekonomisk skada om rapporten blev offentlig. Beslutet fick stöd av Kammarrätten i Jönköping.

Gav Greenpeace rätt
Men nu har alltså Regeringsrätten bestämt sig för att istället ge Greenpeace rätt, och skriver i sin dom att allmänhetens intresse att få ta del av handlingarna väger tyngre än Monsantos intresse att hålla dem hemliga.

Christina Huhtasaari är jurist på Jordbruksverket, och förbereder sig nu för att lämna ut rapporten.

– Vi har tagit del av domen och håller på att verkställa det som regeringsrätten säger åt oss att göra.

Blev ni överraskade av beslutet?

– Nej, vi spekulerade inte i hur det skulle gå utan såg mer fram emot att få ett ställningstagande i de här frågorna, som är rätt svåra att hantera, säger Christina Huhtasaari.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".