Storstrejk lamslog Italien

En generalstrejk lamslog stora delar av Italien idag. Det är regeringens planerade nedskärningar i statsbudgeten, som än en gång väckte protester.

Uppslutningen kring dagens generalstrejk blev stor runt om i Italien. Såväl kollektivtrafiken som tåg och  flyg stod stilla, posten, banker, offentliga kontor och skolor var stängda.

Strejken blev så tillvida en framgång för de tre stora fackliga organisationerna med 12 miljoner medlemmar, men om Silvio Berlusconis regering låter sig påverkas är en annan fråga. Flera liknade strejker har genomförts under högercenterregeringens styre sedan 2001, men facket pressar nu Berlusconi som har låga  opinionssiffror inför parlamentsvalet den 9 april.


Italien har i år ett underskott i statsbudgeten på 4,3% av BNP. För att närma sig taket inom eurosamarbetet vill regeringen sänka kostnaderna med drygt 150 miljarder kronor, något som drabbar den södra, fattigare delen av Italien särskilt hårt, menar facken, som också oroar sig för att 100.000 jobb ska försvinna.

Adjö till det ljuva livet
Addio Dolce Vita, Adjö till det ljuva livet, är rubriken på en 14 sidor lång granskning i veckans nummer av tidningen Economist.

Det är bister läsning om ett Italien som stadigt halkat sedan 1990 med den lägsta tillväxten inom EU, om hur de små familjeföretagen, som utgör ryggraden i ekonomin inte klarar att öka sin produktivitet samtidigt som kostnaderna stiger, om finansskandaler och om en politisk ledning som försummat problemen.


Enligt Economist har varken högerkanten med Berlusconi eller motståndarlägret vänsterut med Prodi i spetsen kapacitet att reda upp situationen.


Alice Petrén, Barcelona

alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".