Vice riksbankschefen flaggar för räntehöjning

Vice riksbankschefen Villy Bergström kan komma att rösta för en räntehöjning redan nästa vecka. I ett tal idag antydde Bergström att Riksbankens styrränta behöver höjas. Han konstaterade i talet att den internationella konjunkturen fortsatt att förbättras och att den svenska tillväxten blivit starkare.

”Min bedömning är - detta är min personliga bedömning - att de finansiella förhållandena är mycket expansiva och att det nu ser ut att behövas en åtstramning av penningpolitiken för att säkra att inflationen inte tillåts ta fart och hota målet på 2 procent”, sade Bergström enligt TT.

Hans tal var betydligt skarpare än väntat och räntorna steg omedelbart efter att talet blivit offentligt. I slutet av nästa vecka möts Riksbankens direktion för att diskutera om det är dags att höja räntan redan nu.


– Sannolikheten för att han ska rösta för en räntehöjning i nästa vecka är mer än 50 procent, tror Åke Gustafsson, Föreningssparbankens analyschef för ränte- och valutamarknad.

Andra röstar mot

Men det blir ingen räntehöjning från dagens rekordlåga styrräntenivå på 1,50 procent om inte en majoritet av direktionens sex ledamöter röstar för en höjning. Och sannolikheten för att Bergström, som lämnar direktionen vid nyår, ska samla en majoritet bakom sig är mycket liten.

Avgående Riksbankschefen Lars Heikensten sade senast att det är rimligt att anta en räntehöjning ”någon gång nästa år”. Även Irma Rosenberg har aviserat en liknande syn. Kristina Persson varnade senast för risken att USA-konjunkturen kan vika nedåt och är sannolikt långt från att rösta för en räntehöjning. De flesta räntebedömare på marknaden räknar med en första styrräntehöjning framåt februari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".