Gränsen är öppen.

Öppen gräns mellan Gaza och Egypten

På lördagen kunde de första palestinierna passera gränsen mellan Gaza och Egypten vid staden Rafah utan israelisk kontroll. Gränsen kommer att vara öppen fyra timmar under dagen och trafiken övervakas av EU-poliser.

– Det här är fantastiskt, jag är så glad att det äntligen blir lite lättare att komma bort härifrån, säger Savira.

Hon och hennes döttrar sitter och väntar vid gränsen i Rafah. De är på väg till Egypten för att hälsa på Saviras bror, som bor där.

Har inte helt släppt greppet
För första gången kan hon och alla andra omkring en och en halv miljoner Gazabor nu ta sig över gränsen utan att godkännas och kontrolleras av israelerna.

Men israelerna har inte helt släppt greppet. De är oroliga för att vapen och terrorister skall komma in till Gaza den här vägen. Därför får israelerna följa vad som händer vid gränspassagen i tv-monitorer, men de får inte ingripa.

På plats för att övervaka det hela finns istället poliser utskickade av EU.

Ökar rörligheten
Gränsöppningen ökar alltså palestiniernas rörelsefrihet men kan också betyda en del för den svårt sargade ekonomin på Gazaremsan eftersom den ger en ny möjlighet att exportera till Egypten. Import är däremot inte tillåten.

Att palestinierna nu får ta ansvaret för gränsen mot Egypten ser många som ett litet steg på vägen mot en palestinsk stat och samtidigt ett test på att palestinierna verkligen är mogna att ta det steget.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".