DO vill ha en ombudsman mot all diskriminering

Diskrimineringen av invandrarkvinnor kommer i skymundan för svenska medelklasskvinnor och kampen för jämställdhet mellan könen, anser DO Katri Linna. Det är ett skäl till att hon vill slå ihop alla ombudsmän mot diskriminering till en enda myndighet.

Så här sade hon i Ekots lördagsintervju:

– Jag tror det har ett pedagogiskt värde att man pratar om respekten alla människors lika värde oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning eller funktionshinder. Skulle man nu hålla jämställdheten för sig och etniciteten för sig så finns det en risk att man konserverar jämställdhetsfrågan för den svenska kvinnan.

På vilket sätt då?

– Många kvinnor är starkt kritiska till hur de bemöts när de söker hjälp med till exempel barnomsorgen eller äldreomsorgen där samhället förväntar sig att invandrarkvinnan ställer upp. Det bidrar till att befästa de här strukturerna, men bara inom invandrarkollektivet, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".