Flera tyska grossister har sålt gammalt kött.

Skandal i Tysklands köttbransch

I Tyskland har flera grossister inom köttbranschen avslöjats med att märka om gammalt kött och sälja slaktavfall till livsmedelsföretag. Skandalen som började på ett företag i Gelsenkirchen har växt efter skärpt kontroll och omfattar nu över 50 företag.

– Jag är förfärad, kanske har jag själv ätit något av det skämda köttet, säger Birgitte Hennen som nu handlar sitt kött i kvarterets slakteributik. Det är dyrare än i lågprisaffären om hörnan, men det är färskt man vet varifrån det kommer, säger hon.

Fann fågelkött från 2002
Den senaste livsmedelsskandalen skakar om de tyska konsumenterna.

Det började med ett tips från en livsmedelsbutik. En anställd tyckte att köttet i kyldisken såg äldre ut än vad som stod på förpackningen. Det visade sig att en grossist hade märkt om djupfryst kött och gett det ett nytt bäst före datum.

Därefter har kontrollerna skärpts i landet fryshus och på livsmedelsföretag och den senaste veckan har ett femtiotal företag avslöjats runt om i Tyskland.

I ett fryshus fann inspektörer rostbiff som gått ut för ett år sedan och fågelkött från 2002. Därtill har ett företag i Bayern sålt slaktavfall som egentligen inte får användas till livsmedel, till producenter av gelatin.

Det matglada landet är skakat
Den senaste veckans avslöjanden skakar det matglada Tyskland. De hittills beslagtagna kvantiteterna är små, 200 ton, men den geografiska spridningen visar att fusket är satt i system, säger Matthias Wolfschmidt på konsumentorganisationen Foodwatch i Berlin.

– I Tyskland skapas årligen en miljon ton kött och slaktavfall som inte får användas till livsmedel. Men ingen har någon kontroll över vart det tar vägen, säger han.

Nästa vecka är det krismöte här i Berlin. Då träffas den nya konsumentministern Horst Seehofer och de 16 delstaternas hälsomyndigheter som har ansvar för kontrollen. Krav på skärpt lagstiftning och strängare straff står på dagordningen.

Kristian Åström. Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".