Nya säldöden troligen samma virus som förra gången

Undersökningen av en död knubbsäl från Västkusten idag visar att den med största sannolikhet dött av samma virus, som omkring 250 knubbsälar i Kattegatt på danska sidan. Viruset är släkt med valpsjukeviruset och vid ett tidigare utbrott 1988 var det omkring 5000 knubbsälar, som dog i svenska vatten.
Obduktionen av sälen görs på Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm av bland andra veterinär Anders Bergman. Anders Bergman säger att de organförändringar som ses på sälen som nu obduceras är typiska för den virusinfektion som knubbsälarna i Kattegatt på den danska sidan dött av. När det gäller omfattningen av epidemin säger Anders Bergamn att det kan man bara spekulera i men att den inte borde bli lika omfattande som 1988. Enda sättet att undvika den här typen av virusepidemi är vaccination, men det är helt ogörligt att vaccinera en hel sälpopulation. Det man kan hoppas på menar Anders Bergman är att äldre sälar har utvecklat immunitet i den mån de kom i kontakt med viruset 1988.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".