Italiens hårda dopnings-lagar kan kringgås.

IOK vill gå runt Italiens dopningslagar

Sverige har som första land undertecknat FN:s konvention mot dopning. Antidopningsbyrån WADA uppmanar alla stater att göra detsamma före OS i Turin i februari. Men WADA vill, tillsammans med Internationella Olympiska Kommittén, inte att OS-deltagarna ska granskas enligt Italiens dopningslagar, som är hårdast i världen och kan ge fängelse för dopning.

Generaldirektören David Howman vill se det hela ur idrottsmannens perspektiv.

Tror ekonomiska skäl ligger bakom
Han förstår att begäran om att lyfta de Italienska dopningslagarna under de 16 dagarna som OS pågår är kontroversiellt, men att WADA:s roll är att se det ur idrottarens perspektiv. Det vore inte bra med polisräder i till exempel OS-byn.

Den amerikanska journalisten Eliott Almond som jobbat mycket med idrottens dopningsproblem tror inte alls att IOK:s begäran har gjorts med tanke på idrottsmännen. Han tror att det är ekonomiska skäl bakom IOK:s ovilja att släppa in polisen i kampen mot dopningen.

IOK vill inte se sina spel smutsas ner av bilder där dopade idrottsmän inte bara blir avstängda från spelen utan även sätts bakom galler, menar Eliott Almond.

Nej från Berlusconi
Sandro Donati, som träget arbetat mot dopning inom den italienska olympiska kommittén i många år, tycker att begäran från IOK visar att kampen mot dopningen bara sker på ytan.

Men han tror inte att IOK kommer att få igenom sin vilja, för många i parlamentet har sagt nej. Så även om premiärminister Silvio Berlusconi gärna skulle vilja gå IOK till mötes blir det nog ett nej.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".