Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Domen mot Åke Green blir avgörande"

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 06.00

När Högsta domstolen på tisdag fäller utslaget i fallet med pastorn Åke Green för hans uttalande om homosexuella kommer det också att få betydelse för hur man ska se på de antisemitiska uttalanden som gjorts i moskéer som Ekot har rapporterat om.

– Uttalanden i moskéer och i predikstolar har ju ibland ansetts av åklagare falla in under det straffbara området. Högsta domstolens dom i målet med Åke Green som kommer på tisdag blir väldigt avgörande för var gränsdragningen går när det gäller yttrandefrihet, religionsfrihet kontra de särskilda grupper som lagstiftaren har velat skydda i hets mot folkgrupp-paragrafen, säger Sven-Erik Alhem, ansvarig för hatbrott på åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

I fredags sände Ekot inspelningar från en predikan i en moské i Sverige som uppmanade muslimer att bekämpa judar. På söndagen sände Ekot utdrag ur en kassett som säljs i bokhandeln vid moskén i Stockholm.

Uppmanar till heligt krig
”O Gud, utrota judarna”, upprepas flera gånger som en besvärjelse och rösten på kassetten uppmanar till heligt krig mot judendomen.

Hos riksåklagaren fattade man redan i fredags beslut att undersöka om uppropet att bekämpa judar skulle kunna vara ett fall av hets mot folkgrupp.

Den här prövningen sammanfaller med att Högsta domstolen avkunnar sin dom i fallet med pingstpastorn Åke Green, som åtalats för just hets mot folkgrupp för sina uttalanden om homosexuella.

Yttrandefriheten stark i predikstolen
I rättstillämpningen hittills har just den som står i en predikstol haft en särskilt stark yttrandefrihet.

– Väldigt många har ju hävdat detta att yttrandefriheten i kombination med religionsfriheten får en extra tyngd när det är i sammanhang som i Åke Green-fallet som uttalandena har gjorts, jämfört med att det skulle vara ett rent utfall utan något sådant samband. Även här blir det väldigt intressant att ta del av och analysera de domskäl som Högsta domstolen kommer med på tisdag, säger chefsåklagare Sven-Erik Alhem.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".