Truppförflyttningar i Kashmir

Spänningen mellan Indien och Pakistan fortsätter att öka. Idag började Pakistan att flytta trupper från den afghanska gränsen till gränsen mot Indien. Det väcker oro i USA, som fruktar att talibansoldater och al Qaida-medlemmar nu får lättare att ta sig tillbaka in i Afghanistan.
Pakistan har varit en viktig allierad i USA:s kamp mot terrorismen men nu säger Pakistan att dess första prioritet är att skydda landet mot det man kallar indisk aggression. Truppförflyttningar öppnar till Afghanistan Många al Quaida-soldater och talibaner tros ha tagit sin tillflykt till pakistanska gränstrakterna nära Afghanistan. När nu pakistanska soldater dras bort därifrån till gränsen mot Indien, väcker det farhågor om att extremisterna lättare kan återvända till Afghanistan. Samtidigt visar krisen mellan Indien och Pakistan inga tecken på att mattas. Trettiotal döda det senaste dygnet Det senaste dygnet rapporteras ett trettiotal människor, de flesta av dem civila, ha dödats i skottväxling över gränsen. Indien har mobiliserat hundratusentals man längs gränsen eftersom att man säger att Pakistan ägnar sig åt export av muslimska terrister in i indiska Kashmir. Musharaf lovar stopp för gränsterror Indiens försvarsminister George Fernandez sade på torsdagen till nyhetsbyrån AP att Musharaf sänt ett budskap till Indiens regering där han lovade att terrorismen över gränsen ska stoppas inom en viss tid. Indien skeptiskt Men Indien säger att man hört liknande löften från Musharaf tidigare och att man väntar på synbara bevis för att Pakistan stoppar de militanta grupperna. Vill provocera fram våld I USA sa en talesman att det finns farhågor att extremistiska pakistanska grupper genom nya terrordåd ska försöka provocera fram en våldsam indisk respons. Samtidigt rapporteras att USA har börjat planera för en möjlig evakuering av samtliga 63 000 medborgare i Indien och i Pakistan.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".