NYA CORONAVIRUSET

Danmark stänger alla skolor

1:48 min

I Danmark stängs alla förskolor, skolor och universitet och alla offentliganställda som inte har centrala positioner ska stanna hemma.

Det är en av av flera åtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset, meddelade statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens ikväll.

Det är stora förändringar och det kommer bli hårt säger Mette Frederiksen.

Danmarks stängs inte ner, men inte långt ifrån.

Alla universitets stängs på fredag och från måndag även alla skolor och förskolor. Men alla föräldrar som har möjlighet att hålla sina barn hemma redan nu uppmanas till det. Dessutom stängs alla större samlingslokaler för mer än 100 personer som bibliotek, barer och nattklubbar.

Alla offentliganställda som inte har en kritiska position ska stanna hemma även om man inte uppvisar några symptom eller varit i en riskzon. åtgärderna gäller till en början med 14 dagar

Dessutom införs nya restriktioner i kollektivtrafiken och danskar avråds resa till flera länder bland annat del av Tyskland och Frankrike.

Steget i dag är drastiskt men Danmark har den senaste veckan fler gånger skärpt åtgärderna för att bromsa spridningen av coronaviruset. 514 danskar har nu smittats vilket är en tiodubbling sedan i måndags. Magnus Heunicke är Danmarks hälsominister.

Danmark är nu det land i Europa där vi sett det de störst stigningen av antalet nya smittade säger Magnus Heunicke.