Mäklarkedjorna växer på bostadsmarknaden

Mäklarna går från många små företag mot allt färre stora kedjor, sedan 2001 har antalet mäklare anställda hos kedjor fyrdubblats. Claudia Wörman från Mäklarsamfundet tror att det beror på att reklam har blivit viktigare i branschen.

– Eftersom det är så stor bostadsbrist i hela Sverige, i de flesta av Sveriges kommuner åtminstone, så finns det inte så mycket att göra annat än att köpa sin bostad, och då är det väldigt många unga människor som kommer in på marknaden, säger Claudia Wörman.

Allt fler kvinnor blir mäklare
Medan företagen går från små till stora så förändras också vilka det är som blir mäklare. Det blir fler och fler kvinnor efter att det krävs en utbildning för att bli registrerad som fastighetsmäklare.

Enligt Claudia Wörman så handlar det i dag mer om att ge service än att vara den som kan mest.

– Du konkurrerar på en helt annan marknad, på andra villkor, eftersom du möter en kundgrupp som kan lika mycket om objektet som du själv, säger Claudia Wörman.

Tror på bättre arbetstider
Anette Andersson jobbar som mäklare i Malmö. Hon tror att mäklaryrket är på väg att bli ett yrke med bättre arbetstider, i och med att de stora kedjorna blir fler.

– Jag tror det kommer bli en förändring, framför allt när det gäller arbetstider, man vill kunna kombinera jobb och hem och barn och den biten. Man jobbar mer som ett team, en grupp, på sin arbetsplats, och man har en assistent som coachar en, säger Anette Anderson.

Sofia Hultqvist
sofia.hultqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".