Klicka för större bild.

70-talet döda i ny kinesisk gruvolycka

En ny gruvolycka i Kina har krävt närmare 70 människors liv. Enligt statliga kinesiska medier saknas fortfarande många gruvarbetare efter olyckan.

Olyckan skedde på söndagskvällen i provinsen Heilongjiang. Vid en explosion i kolgruvan Dongfeng då ventilationssystemet slogs ut, befann sig 220 arbetare under jord.

Nu har alltså ett 70-tal bekräftats döda, medan ungefär lika många räddats. Övriga är fortfarande kvar i schakten. De kinesiska gruvorna är ökända för sina olyckor och bland världens farligaste att arbeta i.

Förra året dog över 6 000 gruvarbetare vid olyckor runtom i landet och enligt statliga medier i Kina har olyckorna nu under 2005 fortsatt att öka. Det sker i ljuset av den snabba ekonomiska tillväxten som hela tiden ställer högre krav på att få fram tillräckliga mängder kol till industrierna.

Kina har drivit kampanjer för att öka säkerheten, inte minst i alla de illegala gruvorna. Men den här gången är det en legal gruva, en av dom större statsägda, som drabbats.

Det här är den andra olyckan på kort tid som drabbar Heilongjiangprovinsen i nordost, där mångmiljonstaden Harbin i förra veckan inte hade något kommunalt vatten efter ett större giftutsläpp i floden Songhua.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".