Storbritannien skärper flyktingregler

Det brittiska parlamentet behandlar just nu en ny asyllag och genom ett tillägg som regeringen gjorde på torsdagen ska asylsökande som har fått avslag inte längre kunna överklaga beslutet inom landet.
Tanken med den nya skärpningen är att asylsökande som har fått avslag ska sändas tillbaka till hemlandet eller till ett land som de passerade på vägen och att de därifrån ska kunna överklaga det brittiska beslutet. En av avsikterna med det kontroversiella förslaget är att komma tillrätta med eftersläpningen av asylärenden. Tre av fyra asylsökande har fått avslag de senaste åren, men tiotusentals fall där beslutet har överklagats är under behandling . Men den brittiska inrikesministern David Blunkett sa på torsdagen att det också gäller att skicka signaler till människosmugglare om att Storbritannien inte accepterar asylsökande som inte är genuina flyktingar. Den brittiska regeringen vill också sätta press på andra EU- länder att skynda på arbetet med att samordna sina asylregler. Kritiska reaktioner på det brittiska utspelet kom redan på torsdagen från Frankrike, där det eländiga flyktinglägret Sangatte är en avstamp för människor som varje natt försöker ta sig in i Storbritannien genom tunneln under engelska Kanalen. Efter de franska parlamentsvalen i juni väntar förhandlingar mellan de båda länderna samtidigt som asylfrågan kommer att bli ett huvudnummer vid EU:s toppmöte i Sevilla i juni .
Titti Nylander, SR:s korrespondent i London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".