Covid-19

Ytterligare en svensk patient död i corona

2:03 min

Sverige har fått sitt andra dödsfall till följd av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten räknar med flera dödsfall.

– Det är en kvinna i 85-årsåldern som har legat inne hos oss några dagar och tyvärr försämrats. Hon hade andra bakomliggande sjukdomar och tillhörde det vi betraktar som en riskgrupp för att få allvarliga komplikationer. Och tyvärr gick bort sent i går kväll, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Sverige har alltså fått sitt andra dödsfall till följd av coronaviruset. I onsdags rapporterades det första, även då var det en äldre person, i 70-årsåldern, med bakomliggande sjukdomar.

– I dagsläget har nästan 800 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset i Sverige. För de tre som vårdas på Sahlgrenska universitetsjukhuset ska läget vara stabilt, säger chefläkare Per-Olof Hansson.

Det är ytterligare en person som har varit allvarligt sjuk men har förbättrats. De övriga, alla är stabila. Inga av de nuvarande fallen som vi befarar att det ska gå illa för.

Det ska inte finnas någon spridning av coronaviruset i övrigt på sjukhuset, säger han.

– Vi har ingen som vi vet, konstaterat sjuk personal, så än så länge har vi en stabil och bra situation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. All verksamhet fungerar.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tror att det är oundvikligt att det kommer att bli fler dödsfall framöver. Främst bland riskgrupper.

– Får vi nu en spridning i Sverige är det absolut en risk att fler av de äldre kommer att smittas, och då kommer vi med all sannolikhet se fler dödsfall. Som vi ofta ser i de grupperna på vintrarna, i olika typer av luftvägsinfektion.

Pandemin kommer, som han säger, rulla på för att lugna ner sig framåt sommaren. Sen kan det komma en ny våg senare.

– Jag tror vi får vänta oss någon ny våg under hösten också.