Danmark

Danmark har stängt gränsen

2:18 min

Idag klockan 12 stängde Danmark alla landets gränser i ett försök att minska spridningen av coronaviruset. Ekots reporter Niklas Eriksson stoppades vid gränsen, men fick till sist passera.

– Om man ska beskriva gränskontrollen så var det ett 20-tal danska poliser som kontrollerade id-handlingar. Den första polisen sa att jag inte fick ta mig in eftersom jag inte är dansk medborgare. Sedan provade jag igen, och då var det plötsligt okej, säger Niklas Eriksson.

Danmark är nu
stängt. Bara ett fåtal icke danskar får passera gränsen. Det gäller bland annat de som arbetar i Danmark och de som till exempel ska behandlas inom sjukvården eller besöka en mycket sjuk släkting. Alla andra kommer få vända vid gränskontrollen. Enligt danska polisen har 13 personer tvingats vända på Öresundsbron hittills.

Kastrups fungerar normalt som södra Sveriges internationella flygplats, men inte längre. Svenskar kommer inte kunna resa ut från Kastrup. Den som landar där kommer dock kunna ta sig hem. Anders Urhed var bland de sista svenskar som hann ta sig över.

– Vi fick ett meddelande från resebyrån igår om att gränsen stängs klockan tolv, men att planet fortfarande går. Då blev slutsatsen att vi var tvungna att ta oss över gränsen innan tolv, annars kommer vi inte med planet.

I centrala Köpenhamn är det inte öde. Människor flanerar längs gågatan ströget, det sitter folk på caféer men det är tystare än en normal lördag. Att man nu stängt gränsen är bra tycker Luise Jensen

– Det är okej att göra det ett tag för att hindra spridningen, säger hon.

De danska tilltagen för att stoppa smittspridningen har den senaste veckan varit drastiska. Alla förskolor och skolor stänger från och med måndag. Alla offentliganställda som inte har en samhällskritisk uppgift har skickats hem från arbetet, alla större samlingslokaler håller stängda och planerade operationer ställs in på sjukhusen.

De flesta danskar jag möter har förståelse för regeringens tilltag, men samtidigt är det en del som oroar sig för hur restriktionerna ska det ska påverka dem. Christine Elmström arbetar på biograf, men alla danska biografer än nu stängda.

– Jag är oroad för hur det ska gå för branschen, säger hon.

Danmark har i nuläget 827 personer bekräftats smittade med coronaviruset.