Sahlin hotar med telelag

Biträdande näringsminister Mona Sahlin gav sig på torsdagen in i debatten om utbyggnaden av tredje generationens mobilnät. Utspelet från ett antal teleoperatörer om att utbyggnaden kan försenas på grund av att Telia inte vill samarbeta fick Mona Sahlin att hota med lagstiftning.
Det är ett förslag från post och telestyrelsen om att myndigheten borde få befogenhet att besluta om vilken ersättning och vilka villkor som ska gälla mellan teleoperatörerna om de inte själva kan komma överens, som regeringen nu skall ta ställning till. Vodafone, HI3G och Orange har den senaste tiden intensifierat sina attacker på Telia för att de, enligt konkurrenterna, vill ha oskäligt mycket betalt för att samutnyttja de telemaster som redan finns runt om i landet och som till allra största delen ägs av Telia. Risken är enligt Hi3G, Orange och Vodafone att hela utbyggnaden av 3G-näten försenas om Telia fortsätter att kräva så mycket pengar för att konkurrenterna skall få använda deras master. Men Mona Sahlin tror inte att bråket om masterna kommer att påverka tidsplanen för 3G - just nu pågår ett rävspel mellan de olika parterna, menar hon. Och det dåliga diskussionsklimatet hoppas hon kunna råda bot på när hon träffar teleoperatörerna på onsdag i nästa vecka - för helst skulle hon vilja slippa att lagstifta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".