Finsk minister avgår efter bidragsskandal

Finlands kulturminister Suvi Lindén, samlingspartiet, avgår efter en bidragsskandal. Hon har gett sin egen golfklubb ett statsbidrag på omkring en och en halv miljon kronor. Beskedet om hennes avgång kom plötsligt - mitt under eftermiddagens debatt i Finlands Riksdag.
- Jag är till min natur en noggrann person och jag kan inte förlåta mej själv för det fel jag har gjort och efter att ha funderat över natten så har jag beslutat att avgå. Det sade Finlands kulturminister Suvi Lindén på onsdagseftermiddagen i Finlands Riksdag. Och anledningen till att hon avgår är den kritikstorm som under några dagar har rasat mot henne sedan det blev känt att hon har gett ett statsbidrag på drygt en och halv miljon kronor till den golfklubb där hon själv och flera släktingar är delägare. Anmälde inte jäv Golfklubben ligger i Suvi Lindéns hemstad Uleåborg och är i och för sig inte diskvalificerad till statsbidrag bara för att klubben råkar ha en minister bland ägarna. Men Suvi Lindén gjorde misstaget att inte anmäla jäv, hon utnyttjade alltså inte möjligheten att låta någon annan bestämma om just hennes klubb skall bli en av dom få golfklubbar som får statsstöd. När det här blev känt i början av veckan var i stort sett alla statsvetare och jurister eniga om att Suvi Lindén hade gjort ett allvarligt misstag. Själv tyckte hon inte det och motiverade sitt agerande med att hon inte satt i golfklubbens styrelse och att statsbidraget ju gör att fler får möjlighet att spela på klubbens golfbana. Egna partiet också tveksamma Men dom här argumenten bet inte på hennes kritiker och också i det egna partiet samlingspartiet, den finländska motsvarigheten till moderaterna, var många tveksamma till henne agerande. Och i det läget valde alltså Suvi Lindén att avgå.
Christer fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".