Sahlin kan tänka sig lagstifta om 3G

Biträdande näringsminister Mona Sahlin gav sig idag in i debatten om utbyggnaden av tredje generationens mobilnät. Utspelet igår från ett antal teleoperatörer om att utbyggnaden kan försenas på grund av att Telia inte vill samarbeta fick Mona Sahlin att hota med lagstiftning.
- Just nu hoppas jag observatörerna inser, både för miljöns skull, och för sin egen skull och för ekonomins skull, att det vore bra, för att uttrycka mig milt, att de samarbetade bättre än de visat hittills, säger Mona Sahlin. Det är ett förslag från post och telestyrelsen om att myndigheten borde få befogenhet att besluta om vilken ersättning och vilka villkor som ska gälla mellan teleoperatörerna om de inte själva kan komma överens, som regeringen nu skall ta ställning till. Vodafone, HI3G och Orange har den senaste tiden intensifierat sina attacker på Telia för att de, enligt konkurrenterna, vill ha oskäligt mycket betalt för att samutnyttja de telemaster som redan finns runt om i landet och som till allra största delen ägs av Telia. Risken är enligt Hi3G, Orange och Vodafone att hela utbyggnaden av 3G-näten försenas om Telia fortsätter att kräva så mycket pengar för att konkurrenterna skall få använda deras master. Men Mona Sahlin tror inte att bråket om masterna kommer att påverka tidsplanen för 3G - just nu pågår ett rävspel mellan de olika parterna, menar hon. Och det dåliga diskussionsklimatet hoppas hon kunna råda bot på när hon träffar teleoperatörerna på onsdag i nästa vecka - för helst skulle hon vilja slippa att lagstifta. - Man ska ju komma ihåg att om vi skulle vilja stärka lagen, så tar ju det en tid. Så det är under alla förhållanden bättre att lösa det här frivilligt och snabbt, säger Mona Sahlin. Men Orange, Hi3G och Vodafone är inte bara sura på Telia utan också på många av landets kommuner som, enligt teleoperatörerna, är långsamma och inte ger dem bygglov för de master de vill sätta upp. Men där får de mothugg från Kommunförbundet. Björn Björk, IT-strateg på kommunförbundet, anser att de som klagar nu inte varit tillräckligt förutseende. - De har inte insett hur komplexa de här frågorna är och de har inte haft någon framförhållning. Kommuner är ju tvungna att ta hänsyn till vad medborgare och andra tycker, och det tar tid för dem att få fram vad opinionen säger. Är det politiskt möjligt att sätta en mast bredvid ett dagis till exempel? Eller mitt på en fotbollsplan, som det var fråga om i ett fall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".