Branden slog mot kreditkortskunder

Tidningar som inte kommer ut och kreditkort som inte fungerar. Strömavbrottet i västra Stockholm leder till stora problem för många företag, även långt utanför det strömlösa området, däribland fyra SEB-kontor i Stockholmsområdet.
Under större delen av dagen har det varit omöjligt för utländska turister att använda kreditkort från Master card och Eurocard, eftersom den dator som sköter alla betalningar var olyckligt placerad i Kista. Det problemet är numera åtgärdat, men för många andra fortsätter problemen. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladets tryckerier är båda placerade i det strömlösa området och trots att andra tryckerier runt om i landet har anlitats, så har hundratusentals prenumeranter blivit utan sina tidningar. Ericsson som har närmare 10 000 anställda i det strömlösa Kista, räknar med att strömavbrottet kostar bolaget mellan 20 och 30 miljoner kronor. Vem som ska betala kostnaderna för skador och utebliven produktion är ännu oklart. Vid strömavbrottet för ett och ett halvt år sen hävdade ansvariga Birka Energi force majeur, alltså att det var en skada som företaget inte kunde hindra. Frågan är om Birka kan göra det en gång till. Men oavsett vem som i slutänden får stå för notan så är det många som direkt, eller indirekt påverkas. Ingela Berger och Karin Morholm, som Ekonomiekot träffade under torsdagen, tänkte ta ut pengar i bankomaten i Sollentuna centrum, men möttes istället av informationen att av branden i Akallatunneln slagit ut bankens datatrafik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".