President Alu Alkhanov tillkännager valresultatet.

Kremltrogna vann valet i Tjetjenien

Segrare i parlamentsvalet i Tjetjenien blir enligt en preliminär beräkning det Kremltrogna partiet Förenade Ryssland. Med ett valdeltagande på 60 procent har nu valkommissionen förklarat valet giltigt. Valet är det första i delrepubliken på åtta år och påståenden om att tjetjenerna inte ville rösta avfärdas av presidenten Alu Alkhanov.

– Om våra väljare inte ville gå till vallokalerna och rösta skulle ingen kunna tvinga dem till det. Det är bevis för demokrati och 60 procents valdeltagande är fullt tillräckligt för valets giltighet säger presidenten i delrepubliken Alu Alkhanov.

Men Tanja Loktjina vid Internationella Helsingforskommittén som följer människorättsfrågor i delrepubliken håller inte med.

– Det är helt fel och han vet att han inte talar sanning. I Grozny går verkligheten inte att dölja. Folk var inte motiverade. Vallokaler och gator var tomma, men i byarna och bergen där det märks om du inte går och röstar är fruktan stor för att tio män ska komma och hämta dig om du inte går till vallokalen. Rädsla tvingade dem att rösta, säger Loktjina.

I tre år har hon följt utvecklingen i Tjetjenien och varit här vid alla val. Hon hävdar att människors fruktan har vuxit det senaste året.

– Rädslan är så absolut att ingen ens kan tala om ett öppet och fritt val. Tjetjeniseringen av konflikten har inneburit, att makt överförts till lokala strukturer som de så kallade kadyrovskis, som mer eller mindre fått rätt att döda utan risk för efterräkningar.

Maria Persson Löfgren, Tjetjenien
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".