Advokater vill att mutåtalade frikänns

Den första av sex rättegångar om mutmisstankarna i systembolaget har avslutats. Sexton försvarsadvokater la fram sina skäl till varför deras klienter skall slippa påföljd.

Vd i leverantörsfirman Vin-Trägårdh, Stig Davidsson, är sjuk och har inte kunnat delta i rättegången.

Åklagaren har lagt en stor del av skulden för de 611 utbetalningarna från Stig Davidssons konto till de före detta butikscheferna på Niklas Davidsson, vice vd i Vin-Trägårdh.

Svaga bevis
Men hans advokat John Åbom hävdar att åklagaren inte har styrkt Niklas Davidssons skuld. Det brev som ska ha skickats från Vin-Trägårdh med uppmaningen att satsa på firmans viner räcker inte enligt John Åbom.

– Då har man bara den här kladdanteckningen kvar. Det är det enda i den här processen som kan vara besvärande för Niklas. Det finns ingen muntligt eller skriftlig bevisning som styrker åklagarens gärningspåstående.  

John Åbom yrkade på att Niklas Davidsson ska frikännas.

Göran Lindén som försvarade den åtalade assistenten på Vin-Trägårdh ville att också hon skulle frias på grund av för svaga bevis.

Olika förklaringar
De femton butikschefer som nekar till brott och vars ombud också pläderade under måndagen försvarar sig med att de lånat pengar av Vin-Trägårdhs vd, att de spelat på hästar tillsammans eller att de gjort olika slags affärer med honom.

Flera advokater skissade bilder av män som efter lång anställning i Systembolaget nu åtalats för en struntsumma, avskedats och blivit utstötta. Detta på grund av att Systembolaget vill försvara sin position, sa advokat Bo Forsberg.

– Det är så oerhört viktigt för Systembolaget att till varje pris få behålla försäljningsmonopolet. Jag kan inte frigöra mig från tanken att butikscheferna offras för att Sverige ska få behålla sitt monopol, sa advokat Bo Forsberg.

Dom i målet meddelas den 19 december.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".