Särskilt kvinnojour för invandrarflickor öppnas

I dag kommer domen i Svea Hovrätt om mordet på Fadime Sahindal. Efter mordet i januari i år utlovade regeringen kraftinsatser för att hjälpa invandrarflickor som hotas av sina familjer. Än så länge har inte så mycket hänt, men i Stockholm håller en ny tjejjour för utsatta invandrarflickor på att etableras, i ett före detta utredningshem för ungdomar.
Den nya tjejjouren för utsatta invandrarflickor är inrymd i en stor och luftig lägenhet i centrala Stockholm, där det fram tills nu varit ett utredningshem för ungdomar. Beläggningen varit så låg på senare tid, att Stockholms stad beslutat att öppna en tjejjour i lokalerna i stället - med samma personal som förut. Dock ska personalen vidareutbilda sig. De anställda har via invandrarföreningar, kvinnogrupper och forskare fått tillgodogöra sig kunskaper om den typ av situationer som en utsatt tjej kan befinna sig i. Idén till tjejjouren föddes efter mordet på Fadime Sahindal och regeringens uppmaning till fram för allt storstadskommunerna om att stödet till invandrartjejer måste blir bättre. På den nya tjejjouren finns det plats för åtta flickor mellan 13 och 20 år. Tanken är att flickorna via socialförvaltningarna runt om i Stockholms stadsdelsnämnder ska få kontakt med tjejjouren om dom känner sig hotade och inte kan bo kvar hemma. Men samtidigt har tjejjouren en annan svår men viktig uppgift - att söka kontakt med flickornas familjer för att försöka få till en dialog dem emellan, berättar Anette Nekander, ansvarig för stödinsatser till unga inom stockholms socialförvaltning. - Det gäller att tänka på att det här är ganska unga flickor, från 13 till 20 år, och då är familjen väldigt viktig, särskilt i de yngre åldrarna. Då gäller det verkligen att ta vara på familjen och det nätverket och försöka hjälpa till att lösa konflikter och hitta nya vägar att kommunicera med varandra i familjen.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".