”Massa arbetstillfällen”

Norsk miljardsatsning på fiskodling i Sotenäs

2:02 min

En mångmiljardsatsning på bland laxodling ska kunna ge 2 000 nya jobb i Sotenäs kommun i Bohuslän. Kommunen och ett norskt företaget är överens om en satsning på uppemot 20 miljarder kronor. Men det finns fortfarande osäkerhetsfaktorer och allt är inte klart.

– Vi ska bygga ett landsbaserat laxodlingsanläggning med tillhörande industri, säger Roy Høiås, vd för norska Lighthouse Finance, till Ekot

Planen är att bland annat bygga Europas största landbaserad fiskodling. Det ska också byggas fabriker för att till exempel göra livsmedel av fisken. 

Tanken är att allt ska vara klart om fem år och totalt handlar det om en satsning på uppemot 20 miljarder kronor som kan ge 2 000 nya jobb.

Det norska företaget ska inte bygga alla fabriker själva, utan i stället skriva avtal med olika företag inom fiskindustri som vill etablera sig i industriparken. Däremot ska företaget hjälpa till med finansieringen. 

– Vi är ansvariga för att sätta ihop industriparken genom våra kontaktnätverk inom hela världen inom sjömat, säger Roy Høiås till Ekot.

Än så länge är inte all finansiering klar och det är heller inte klart vilka företag som ska ingå i industriparken. Allt är alltså inte klart och det finns en osäkerhet. Mycket återstår innan allt kan stå klart.

Är du säker på att detta blir verklighet?

– Från vår sida är vi säkra. Får vi alla de formella sakerna på plats är vi ganska säkra på att det blir verklighet, säger Roy Høiås.

I Sotenäs bor det 9 000 invånare och om detta blir verklighet skulle det vara väldigt viktigt för kommunen, säger det moderata kommunalrådet Mats Abrahamsson.

– Det känns bra. Det kommer skapa massa arbetstillfällen. Det lyfter hela norra Bohuslän, säger han till Ekot.

Hur ser du på osäkerheten?

– Det finns alltid en osäkerhet. Men jag är inte speciellt orolig just nu. Vi bedömer att detta ska gå bra, säger Abrahamsson.