Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vården missar många med ätstörningar

Publicerat fredag 31 maj 2002 kl 05.00
Sjukvårdens definition på vad som är anorexi och bulemi måste göras om. Allt för många med allvarliga ätstörningar hamnar inte inom ramen för nuvarande definition på sjukdomen. Det framkom vid en nordisk kongress om ätstörningar i Lund.
Anorexi och bulemi, det vill säga självsvält och hetsätning, drabbar mest flickor och kvinnor mellan 15 och 35 år. Anorexi räknas som ett livsfarligt sjukdomstillstånd, men på grund av en ökad kunskap i sjukvården och en medvetenhet i omgivningen har dödligheten sjunkit under de senaste tio åren, säger överläkare Ulf Wallin vid Universitetssjukhuset i Lund. - Ser man generellt på det ligger den på 4 - 5 procent, av dem dör hälften av svält och hälften av självmord. Cirka 25 000 personer har idag diagnosen anorexi eller bulemi, men forskarna menar att mer än dubbelt så många lider av allvarliga ätstörningar. Problemet med diagnosen för anorexi och bulemi är att definitionen är allt för snäv och alltså utesluter stora grupper som riskerar att inte få behandling. - De patienterna vet vi väldigt lite om, för de undantas ofta i olika typer av forskningsstudier, säger Claes Norring. Det innebär att vi egentligen inte vet vad de behöver för behandling, och jag tror att de kan bli förbisedda i behandlingssammanhang.
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".