Förslag om arbetstidsförkortning klart

Förslaget om fem extra lediga dagar för alla svenskar är klart. Den parlamentariska kommittén som utrett frågan hade sitt sista möte igår och i mitten av juni lämnar man sitt förslag till regeringen.
Förslaget går ut på att två extra lediga dagar införs år 2004. Sen införs en ledig dag per år fram till 2007, totalt fem extra lediga dagar. De fem dagarna kan tas ut precis hur man vill, alla på en gång, någon dag då och då, eller timme för timme. Arbetsgivaren kan inte neka ledighet om man säger till minst två månader i förväg, om det inte finns väldigt speciella skäl. Också den nuvarande femte semesterveckan ska omvandlas till den här typen av mer flexibel ledighet. Det är alltså ingen sjätte semestervecka det är frågan om, de som redan idag har sex veckors semester får också fem extra lediga dagar. Men det var ingen enig kommitté som på torsdagen avslutade sitt arbete. Miljöpartiet och vänsterpartiet hade helst velat ha kortare veckoarbetstid men stöder ändå regeringen. Dom bergerliga partieeran är emot att lagstifta om arbetstidsfökortning och tycker att det iställlet är nåt som arbetsgivare och fack ska komma överrens om. Förslaget ska överlämnas till regeringen i mitten av juni och sen ska det ut på remiss. På riksdagens bord hamnar förslaget tidigast nån gång i höst.
Fredrik Sperling, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".