Bantad EU-budget oroar östländer

Storbritannien som är EU:s ordförande till årsskiftet försöker nu skapa enighet om EU:s nästa långtidsbudget. Förhandlingarna om en ny budget bröt ihop på toppmötet i juni. Britterna vill nu försöka lösa konflikten på nästa toppmöte i december. Men uppgifter om att det kan bli en kraftigt nedbantad budget oroar de nya medlemsländerna.

Storbritanniens premiärminister Tony Blair träffar ledarna för åtta av EU:s nya och fattigaste medlemsländer denna vecka. Det är de forna öststaterna och dessa möten kan ses som en bekräftelse på de uppgifter som cirkulerar.

Blair vill både reformera budgeten och hålla nere EU:s utgifter. Enligt diplomatiska källor ska budgeten stramas åt genom att regionalstöden till de fattiga medlemsländerna i öst minskas med tio procent jämfört med tidigare budgetförslag.

50 miljarder mindre till Polen
Polen, det största av de nya medlemsländerna, får i så fall se en minskning av sitt bidrag från drygt 500 miljarder till 450 miljarder kronor under sju år.

På så sätt hoppas premiärminister Blair minska EU:s nästa långtidsbudget till 1,3 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst.

Sverige för stram budget
Det är åtsksilliga länder, bland andra Sverige, som vill ha en stram budget men det blir inte lätt för Storbritannien att få de nya medlemsländerna med sig. De vill ha maximalt ur EU:s stödfonder för att få fart på sin ekonomiska utveckling.

Men det är svårt för de nya medlemsländerna att starta projekt och hantera pengarna rätt. Ett sätt att få östländernas stöd för en magrare budget kan bli nya metoder och mindre byråkrati som gör det lättare för fattiga medlemsländer att tillgodogöra sig EU:s stödpengar.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".