CORONAVIRUSET

De blir först i Tyskland med utegångsförbud

1:44 min

Från och med midnatt får de boende i Tysklands största delstat bara lämna sina hem om det är absolut nödvändigt. Bayern inför utegångsförbud för att minska spridningen av coronaviruset.

I Tyskland har flera delstater under fredagen infört restriktioner för hur medborgarna får röra sig ute, på grund av coronapandemin.

– Från och med midnatt får de boende i landets största delstat Bayern, till exempel, bara lämna hemmet med giltig anledning, sa delstatens regeringschef Marcus Söder

Som giltig anledning räknas att åka till jobbet, handla det nödvändigaste och uppsöka sjukvård, sa Bayerns regeringschef. Man får också promenera ensam eller med dem man bor med.

Bryter man mot reglerna hotar böter på som mest 250 000 kronor.

Bayern var först ut med att tillkännage tvingande restriktioner, men bara några timmar senare hade ytterligare fyra av Tysklands sexton delstater kommit med egna skärpningar av tidigare rekommendationerna.

Huruvida det införs landsomfattande inskränkningar i tyskarna rörelsefrihet avgörs antagligen i helgen. Teleoperatörer här vidarebefordrar mobiltelefondata över hur medborgarna förflyttar sig till smittskyddsinstitutet och efter att ha granskat utvecklingen väntas regeringen ta beslut på söndag.

Antalet människor som är bekräftat smittade av coronaviruset i Tyskland har nu passerat 16 000. I förhållande till det har landet få dödsfall, 44 människor har hittills testats positivt för viruset innan de avlidit.

Anledning är, enligt smittskyddsinstitutet här, att Tyskland testar långt fler människor än andra länder, 160 000 i veckan, och att man därför helt enkelt upptäcker fler fall, också sådana som knappt känner av några symptom.

Att man kan genomföra så många tester beror delvis på att man har ställt om laboratorier som vanligtvis testar djur men i flera områden finns nu också drive in test-anläggningar, som i delstaten Sachsen-Anhalt, där läkaren Robin John administrerar prover från en husvagn.

– Vi vill inte att patienter kommer in på mottagningar där de kan smitta andra, säger läkaren Robin John.

Tidigare på fredagen meddelade också Österrike att man förlänger utegångsrestriktionerna som redan gäller där fram till den 14 april.